måndag 17 maj 2010

Drömmar om sommar



Så var det vardag igen efter en lång, härlig helg.

Nedanför garaget står 5 nysådda pallkragar som förhoppningsvis ska göra oss självförsörjande av morötter, potatis, lök, ärtor och spenat i sommar. Mannen har gjort ett hästjobb för att få ordning på kragarna samt marken runt om och när han väl var färdig var det min tur... och jag hade verkligen turen att få göra det riktigt roliga; välja och köpa frö, planera och slutligen så. Nu hoppas vi på väderomslag och att allt tar sig! Jag återkommer med bilder och detaljer om vägen fram till en, förhoppningsvis, riklig skörd.

Altanen återinvigdes i lördags kväll, under eftermiddagen steg plötsligt temperaturen upp emot 19 grader vilket ledde till ett improviserat knytkalas med våra goa kompisar längre ner på gatan. Efter god mat, ett par glas vin och kaffe anslöt även grannarna och vi satt under filtar bland levande ljus till långt in på småtimmarna (infravärmen fick jobba lite också). Åååh, vad vi hoppas på många sådana kvällar i sommar!!! Tyvärr hade temperaturen sjunkit drygt 10 grader till dagen efter så vi får fortsätta drömma om sommar ett tag till...

tisdag 11 maj 2010

PAUS...

...från vardagen tog vi i helgen, jag och mannen.
Vi bytte 3 prinsessor mot en husbil; alltså svärmor och svärfars - de fick ta hand om barnen!!
Vi styrde mot havet och Varberg, ett ovanligt grått, regningt och blåsigt sådant, men, men. Det var tyst, vi kunde prata till punkt, SOVA ostört på natten. Vi hann till och med tröttna på att bara sitta och göra ingenting... fick bli en sväng på stan, lite fika, restaurangbesök, första (fantastiskt goda och iskalla) ölen på puben sedan oktober 2008! Ja så länge sedan var det, graviditet och amning tar sin tid! Det var en riktigt härlig helg men oj vad man saknar de små liven efter bara något dygn.
Batterierna är laddade, snart är det långhelg och trädgården ska allt få sig en omgång. Ett par nya pallkragar ska på plats och frön, lökar och ev potatis ska i jorden, hoppas på bättre väder denna helg!

fredag 30 april 2010

Om jag skrev att det var länge sedan sist i förra inlägget vet jag inte vad jag ska skriva denna gång. Det var verkligen en evighet sedan jag skrev sist.

En kort uppdatering av vad som hänt här sedan sist;

Fjällsemestern var toppen, verkligen semester. Alla var friska, vi var ute mycket, åt gott, somnade tidigt och var verkligen utvilade när vi kom hem. När de stora sessorna sammanfattade veckan var allt bra men det klart bästa var att vi åt godis precis varje dag!!! Tur att det bara är påsk en gång om året och att de små sessorna är så lydiga (!?) och bara äter lördagsgodis resten av året.

När vi kom hem från fjällen var våren i antågande och vi har njutit av varje dag. Lillsessan har börjat utforska trädgården krypandes i galonbyxor. Tyvärr, till mammans stora förtret, tror hon att det är nödvändigt att smaka på allt också, inklusive jord, sand, småsten och gamla vissna växter.

Förra helgen tillbringade mannen i Dublin. Han kom iväg till sist mellan alla askmoln, som tur var. Jag och goa kompisen Linda hade ju bjudit hit 18 tjejer på en riktigt härlig TJEJFEST! Gott med ett par glas vin efter graviditet och amning. Hellyckad kväll och så härligt att ha huset fullt med underbara vänner. Somnade sent men fick sova 6 timmar utan ett enda avbrott, vaknade som en ny människa till en härlig söndag, solig, varm, full med vitsippor, fika med familj och släkt på altanen, en och annan paket - helt enkelt en perfekt 35-årsdag!
(Saknade mannen så klart men han får väl fira mig en annan dag - hoppas jag!!)

onsdag 31 mars 2010

"Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen..."

Oj, vad det var länge sedan sist!!
Mars månad har för vår del bara försvunnit i ett töcken av sjukdomar...
Vattkoppor, mera vattkoppor, feber, förkylningar och uppe på det magsjuka.
Känns skönt att lägga mars till handlingen och med nya FRISKA tag gå in i april.
Morgondagen ska ägnas åt lite påskande samt en hel del packande. På fredag drar vi till fjällen för en veckas semester, ska bli så skönt bara vi nu kan få vara friska. Jag sätter mitt hopp till en gammal slagdänga jag är uppväxt med; "Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen..."

onsdag 17 mars 2010

Förlåt?!

Jag vet inte hur du gör när du skalar potatis men jag gör det i alla fall väldigt fint, om man nu ska tro mellansessan...
Efter en natts usel sömn är inte tålamodet på topp och det blir inte bättre av att mellansessan vaknat på fel sida och bestämt sig för att göra tvärtemot hela dagen! Innan vi ens hunnit iväg med stora sessan till skolan hade hon fått 2 rejäla bryt på felaktiga sockar, skor, systrar mm. Slutade med att hon stod innanför ytterdörren och skrek: PAAAPPAAAAA, jag vill ha min PAAAPPAAAA!!!! så hela kvarteret hörde.
Jag efter en sådan morgon blev förmiddagen en prövning med konflikter kring det mesta.
Slutligen fick mamman nog och i stort sett bad det lilla livet flyga och fara... (åh, vad man känner sig lyckad som förälder!)
5 djupa andetag och sedan dags att laga lunch. Står vid diskbänken och skalar potatis när en smygen mellansessa tassar fram och säger; "Vad väldigt fint du skalar potatisen, mamma!" med sin allra lenaste röst. Ska man tolka det som ett litet förlåt tro?

söndag 14 mars 2010

Söndagskväll och ännu en vecka med vattkoppor i antågande.
Lillsessans första koppor kom exakt 14 dagar efter storasysters och har förökat sig ganska flitigt under helgen. Värst, och flest, i det område där blöjan sitter - jag lider med henne! Än så länge verkar hon rätt opåverkad, smilar upp sig för fullt och njuter av lite extra uppmärksamhet, hoppas det fortsätter så!!
Nehej, nu vaknar hon och vill ha sin mamma, eller rättare sagt mammans bröst! Med koppor i munnen är intresset för fast föda lika med noll. Återkommer...

måndag 8 mars 2010

Carpe Diem


Efter en dryg vecka med vattkoppor vaknade vi till ännu en underbar vinterdag.

Telefonen ringer, mellansessans kompis E;
-Ska vi leka?
-Ja, men jag har prickar ju.
-Jag har redan haft det så vi kan leka och förrresten har jag och mamma bakat bullar som ni kan komma hit och äta.

Vem kan motstå ett sådant erbjudande? Inte vi!!
På med utekläder och iväg till kompisen som bor på en gård strax utanför stan, en riktig idyll om ni frågar mig.
Framme möts vi av picknickkorg och två sparkar - det nalkas utflykt!!
Efter en bits sparkande/promenerande satte vi oss i en solig snödriva och njöt av sol, kaffe, nybakta bullar och goa vänner! Vilken lycka!

lördag 6 mars 2010

I väntan på våren

Denna vecka har vi ägnat åt vattkoppor!!
Mellansessan vaknade prickig och febrig förra lördagen. Så här har inte hänt så mycket under veckan förutom prickar som förökat sig helt ohämmat i en väldans fart.

Idag vaknade vi alla till strålande sol och en fantastisk vinterdag.
Energin strömmade in genom fönstrena och suget efter aktivitet var stort efter veckan som gått.
Mellansessans koppor har torkat och börjat lossna så uteaktivitet funkade bra.
Full fart efter frukost; packa matsäck, varma tröjor, extra vantar mm.
Mannen klöv ved, packade bilen med skidor, stavar, pulka, ryggsäckar och prinsessor x 3och sedan bar det iväg.
Längdskidtur på Komosse, korvgrillning, solen som värmer (!!) ansiktet och glada, förhållandevis friska barn - det är livet!



Mor och lillsessa på skidtur!

lördag 27 februari 2010

I have a dream



Just det, det var ju det här också! Snön som nu legat i ett tjockt, tjockt täcke sedan mitten av december ska ju någon gång försvinna. I min värld eller rättare sagt dröm sker detta med ett stillsamt dripp, dropp när solen gassar från en klarblå himmel. Ju mer solen skiner desto fler vårtecken tittar fram; krokusar, snödroppar, prinsessornas sandlåda mm.

Idag ser verkligheten lite annorlunda ut - snöblandat regn, grått och jättelklabbigt!

Kanske avvaktar en dag eller två med att sätta mig i solväggen med näsan i vädret och njuta av vårens ankomst.

onsdag 24 februari 2010

Nervvrak...

Jag är helt matt! Det här med OS och framför allt svenska skidåkare är mer än vad mina nerver klarar. Att man kan känna sig som efter ett tufft fyspass utan att ens ha lyft rumpan ur soffan är märkligt men alla muskelspänningar gjorde ju nytta, det blev GULD igen!
Tur att OS snart är slut, både för mina nervers skull samt det här husets skull - jag får ju inget gjort på kvällarna, mer än att titta på OS då förstås. Ja, ja huset står kvar och sysslorna springer ju inte ifrån en precis så vi får ta nya tag i mars!!

torsdag 18 februari 2010

Skadeglad...

...måste jag faktiskt erkänna att jag är just nu.
Anja tog en bronsmedalj efter den hemska kraschen igår, fantastiska människa, tack vare att en amerikanska körde ur! Ja, inte enbart, hon gjorde ju en otorlig insats själv men när hon inte kunde påverka mer och det kändes som det skulle bli ännu en snöplig fjärde plats i detta OS händer det. Såg precis bilder från blomstercermonin med en gråtande Anja på pallen - underbart med glädjetårar. Precis som Anja hade jag tårar i ögonen.
En annan parallell mellan mig och Anja kanske man kan säga är våra lår...
Mellansessan påpekade tidigare idag (när jag drog runt i mitt underställ) att "du har så stort här på benen, det vill inte jag ha". Nej tack det vill inte jag heller! men när jag ser Anja på TV så känns mina lår ganska små och jag känner mig lite nöjdare. Fast det är klart tittar man närmare är ju mina lite (eller förresten mycket) sladdrigare och gropigare. Hur kan det komma sig?? Jag som tränar så fantastiskt energiskt för tillfället ;-)

Heja, heja!

" Olympic champion, from Sweden...."


Parallellt med att vi hejar så mycket vi kan på de svenska deltagarna i OS genomför vi ett eget litet OS här hemma. Denna vecka är det sportlov vilket innebär 3 prinsessor hemma på heltid, inga öppna förskolor eller liknande arrangemang. Snön ligger djup utanför så förutsättningarna för att testa olika OS-grenar är mycket goda och följande har klarats av så här långt denna veckan;


1. Pulkaåkning (kanske ingen officiell OS-gren bara en säkrare variant av rodel)

2. Simning (tillhör visserligen sommardelen men ändå en OS-gren)

3. Längdskidor (utan tvekan en OS-gren)

4. Bullbak (kanske en gren på frammarsch, vad vet jag?)

5. Störtlopp på snowracer (säkrare än den gren stackars Anja tävlade i igår!)

6. Skridskor (här hanns med både konståkning och short track)

Slutligen har vi ägnat oss åt barnens favorit och min värsta gren, "riv ut och dra fram så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt-grenen". Den är mina prinsessor oslagbara i, mellansessan tar ohotad hem guldet, stora sessan och lillsessan delar på silvret. Själv tävlar jag parallellt i grenen tjat, gnat och suck-grenen och den, ska jag säga, blir man helt utmattad av!!!

Undra hur många som utmanar i kampen om guldet?

måndag 15 februari 2010

OS-GULD!!!

Oj, vad spännande det var.
Pappan sprang fram och tillbaka mellan TV:n och matbordet under Kallas sista kilometer mot OS-guldet. Till slut utbrister stora sessan; "Han är ju värre än M." (Mellansessan har oerhört svårt att sitta vid matbordet en hel måltid, alltid något hon måste kolla upp eller fixa med just precis när hon äter!)
Ja, vad svarar man på det?
Genom att själv springa bort till TV:n, hoppa, skrika och frusta genom varje stavtag de sista 500 meterna. När Kalla sedan passerar mållinjen tjoar båda föräldrarna så taket håller på att lyfta, pustar ut och konstaterar att både ben och händer är helt skakiga... Undra hur Kallas ben kändes?!
Vår egen planerade OS-gren för kvällen skulle egentligen varit tvättvikning men hur oviktigt känns inte det när VI säkrat ett OS-guld?!
Man kan väl lika gärna hämta underkläderna i tvättstugan istället för i byrålådan...

onsdag 10 februari 2010

Tänderna kommer, tänderna går...

Minsta sessan gnager på allt som kommer i hennes väg eftersom det kliar för fullt i munnen. Detta på grund av de första små risgrynen som precis brutit igenom i underkäken.

Stora sessan gnager på hårda, gröna äpplen, vickar och vrider - allt för att i motsats till lillasyster - få loss tänder ur munnen!!
Precis innan läggning hände det äntligen, igen.

Nu glipar det ännu mer än på bilden vi tog på julafton.

Hoppas bara inte hon kommer sova lika illa som lillsessan när tänderna väl ska upp igen!

Sjukt!


Det är just precis vad det är här för tillfället. Jag har åkt på en rejäl förkylning, mellansessan fick feber igår natt och är fortfarande rätt hängig, mannen har försökt sig på badmintonspel vilket slutade med besök på akuten, kryckor och som tur var "bara" en muskelskada i vaden (bättre än en avsliten hälsena i alla fall!!). Vi har ju varit otroligt friska hela hösten så det var väl på något vis vår tur nu, skönt att det dröjt så länge så lillsessan hunnit bli dryga halvåret och känns mer motståndskraftig nu. Hur som helst, dagar som denna tackar man ju SVT och Bolibompa som sänder hela dagen lång. Svårt att orka läsa bok efter bok dagen lång, blir lätt lite tjatigt också när det bara är två som gäller!!

söndag 7 februari 2010

Ahtjoo!!

Ja, det är väl min mest frekventa replik just nu... Börjar bli förkyld, killar så där otäckt i halsen och näsan. Det är väl kanske inte så konstigt eftersom lillsessan vaknade (efter ännu en odräglig natt) med ursnorig näsa och rinnande mun. Jag tänker dra mig tillbaka nu och kura ner i sängen för att troligen påbörja min nattliga intervallträning inom kort. Under natten som gick körde vi, jag och lillsessan, ca 10 minuterspass växelvis i sängen, soffan och vandrandes i huset. Detta från kl. 23 till kl. 02.30 då jag äntligen kunde fylla på den lilla kroppen med ny Alvedon och näsdroppar. Därefter somnade vi båda två och sov dryga 2 timmar i sträck sedan lite amning och så ett par timmar till. Det är jobbigt att få tänder och, visade det ju sig i morse, bli förkyld samtidigt. Trots detta är hon solen själv på dagarna, det väger ju upp det mesta men några fler timmars sömn vore nog bra för mitt tålamod!!

lördag 6 februari 2010

Önskningar

Igår firade mellansessan sin 4-årsdag (återkommer med mer rapportering kring detta) och det har varit mycket spänning och förväntan i luften. Högst upp på hennes önskelista stod en lekstuga vilket i vårt fall är en omöjlighet. Inget är väl i och för sig omöjligt men att placera en lekstuga på ett hörn i trädgården som vetter mot ett fyrvägskors och vilket man endast ser om man tittar ut genom storsessans fönster på ovanvåningen känns inte som den mest praktiska placeringen och andra alternativ saknas då trädgården lutar mest överallt. Efter lite funderande hur vi skulle kunna tillmötesgå hennes önskan bestämde vi oss för att röja ur ett förråd (vindsgarderob) som man når genom 4-åringens rum och inreda den så likt en lekstuga som möjligt. Lediga stunder denna vecka har ägnats åt röj, städ, målning och till sist det där roliga piffandet. Mellansessan är helnöjd och det har redan lekts en hel del här inne. Det fiffigaste är kanske också att man kan leka här trots att det ligger en dryg halvmeter snö i trädgården!
Förutom pysslet inomhus har jag skottat, skottat och skottat SNÖ (mannen har legat nedbäddad så det fick bli veckans träning).

Lillsessan har haft en explosionsartad vecka; fått de två första tänderna, lärt sig krypa och sitta på egen hand (fast ett par kuddar runt om skadar ju aldrig!!). Detta har naturligtvis påverkat henne och tyvärr för vår del har nattsömnen varit under all kritik, min högsta önskan nu är att få sova mer än en timme i sträck inatt....

söndag 31 januari 2010

Arbetslösa pommes frites!

Idag har fyra femtedelar av familjen varit på turné. Stora sessan är ett helfrälst High school musical-fan och dessutom morfars ögonsten. Denna kombination ledde i höstas till att morfar köpte fyra biljetter till dagens High school-föreställning i konserthuset i Jönköping. Vi lämnade lillsessan hos morfar och mormor (och hoppades att hon skulle äta purén och vällingen) och gav oss sedan iväg. Spänningen gick nästan att ta på i bilen. Det roliga med våra tjejer är att de är väldigt olika och så även i hur de tacklar olika situtioner. Stora sessan satt tyst hela bilresan, tittade på allt vi åkte förbi och svarade knappt på tilltal. Mellansessan pratade oavbrutet från att vi knäppte fast säkerhetsbältet till dess att papppan stängde av bilen utanför konserthuset!! Att man kan hitta på så många olika samtalsämnen är fantastiskt!! Den, av mamman, planerade vilan var bara att glömma.

Föreställningen var fantastisk och som alltid när man njutit av en sådan upplevelse undrar man varför man inte gör det oftare. En del av behållningen var att iakta sessorna och deras reaktioner på det som hände på scenen.

Utflykten avslutades med hamburgare mm på Max. Hungriga och fulla av intryck satt vi och småpratade när mellansessan drar upp en lång och "sladdrig" pommes ur sin påse. "Titta här, en arbetslös pommes frites"... Den tjejen, hon har koll på grejerna!!

Landade hos mormor och morfar där lillsessan sov gott efter att ha skött sig exemplariskt och dagen kan sammanfattas med ett ord - SUCCÈ!

lördag 30 januari 2010

Lördagkväll

Lördagen är snart till ända och vi vuxna ligger i varsin soffa och slötittar på TV. Prinsessorna sover sött i sina sängar efter ännu en härlig vinterdag. Jag och prinsessa L och M var nere vid sjön på eftermiddagen och åkte skridskor - kallt men riktigt härligt. Efter avslutad skridskotur fortsatte vi till ICA och inhandlade lördagsgodis. Bra slut på en i övrigt stirrig lördag.
Nu vaknar prinsessa S hör jag, hon vill gossa med sin mamma och ammas en sväng till innan det förhoppningsvis blir några timmars sömn.

PREMIÄR!

Nu har jag funderat färdigt. Jag gillar tanken på att ha en egen blogg och har nu bestämt mig för att skapa en.